Exhibitions

LUSTRUM: voorlopig de laatste

PLAY room viert in januari haar vijfde verjaardag. Bitterzoet want na deze lustrum-expositie gaat de rebelse galerie in het centrum van Zaandam voorlopig dicht. In deze laatste tentoonstelling blikt de galerie terug op haar hoogtepunten, maar werpt ze ook een blik op de toekomst.

Jeroen van Paassen, curator en eigenaar van PLAY room: ‘De wereld waarin we op 4 januari 2019 de deuren van PLAY room opende, is niet meer te vergelijken met de huidige wereld. COVID19, de oorlog in Oekraïne, het Israël-Palestina conflict en alsmaar stijgende prijzen hebben grote impact op de samenleving. Tijd om de galerie voorlopig te sluiten en na te denken over hoe én op welke manier we verder willen en kunnen gaan. Welke rol wil de galerie spelen en welk concept werkt het beste in de wereld van nu. Met ´LUSTRUM´ wil ik dan ook niet alleen terugblikken, maar ook kijken naar een nieuwe toekomst.

5 jaar PLAY room, de hoogtepunten
In de afgelopen vijf jaar is er zoveel gebeurd en getoond in PLAY room, dat het moeilijk is om daar ‘slechts’ een paar hoogtepunten uit te halen. Toch nemen we jullie graag mee in een selectie van bijzondere werken en hun makers. Tijdens ‘LUSTRUM, voorlopig de laatste’ te zien van 5 tot 28 januari.

Jasmine de Vries
Jasmine is naast veelbelovend fotografe, ook een vaste kracht achter de galerie. Zo maakt ze ieder jaar het affiche voor de Hollands/Zaanse Glorie-tentoonstelling en is ze de cameraman van de PLAY room YouTube-video’s. Tijdens de expositie LUSTRUM tonen we een grote recente foto van haar.

Big Stitches
Het kunstenaarsduo Marja van Putten en Greet Weitenberg, alias Big Stitches, had een zeer bijzondere duo-presentatie in PLAY met textiel werken. Dit gaf ze een ticket naar Big Art in de Bijlmer-bajes afgelopen september. Met trots vertegenwoordigden ze daar PLAY room met een gigantische ‘walk-in’ installatie. Tijdens LUSTRUM zijn miniatuur-werken van het duo te zien.

Mari Terauchi
De samenwerking met deze Japanse kunstenaar begon al voor de opening van de galerie in 2019. Galeriehouder Jeroen van Paassen was namelijk 10 jaar actief met het organiseren van grote internationale exposities in binnen- en buitenland. Deze samenwerking werd voortgezet in de galerie. Mari nam deel aan verschillende tentoonstellingen, waaronder ´Afwezig Landschap´. Het concept van die expositie is ook uitgevoerd in een Fins museum. Terauchi laat haar bijdrage aan ´Afwezig Landschap´ zien én een object speciaal gemaakt voor het Zaanse publiek.


Airco Caravan

Airco Caravan toont in januari een wandkleed met pro-LHBTIQ+ leuzen. We kennen de term ‘greenwashing‘, maar Airco geeft daar een unieke draai aan. Zij geeft ook aan dat PLAY room zich blijft inzetten voor de Zaanse Pride. Zeker als in 2025 de nationale Roze Zaterdag-viering naar Zaandam komt. PLAY room zal dan een internationaal video-project organiseren. De vrijheid en gelijkheid die we genieten in Nederland zal als een vuurtoren de wereld in schijnen.

Hans de Tweede
PLAY room heeft vanaf haar prilste begin vrij veel activistisch kunst getoond of het nu van Ai Weiwei, Nadya Tolokonnikova (PUSSY RIOT) of Joost van den Toorn was. Maatschappelijk betrokken en de vinger op de tijdgeest leggen typeert PLAY room. Met trots toont ze nieuw werk van de bekende street-artist Hans de Tweede op de lustrum-expositie. Hij geeft richting aan hoe de galerie zowel artistiek als activistisch verder gaat.

PLAY room & de toekomst
Ondanks de voorlopige sluiting wordt er ook gekeken naar de toekomst. Jeroen van Paassen: ´Eerst gaan we de afgelopen vijf jaar laten bezinken. Wat werkte goed en wat niet? Welke rol past het beste bij PLAY room? Rondom de zomer tonen we de nieuwe formule aan het publiek. Want dat de galerie meedoet met de Zaanse Pride en daar meer activistische kunst zal laten zien is duidelijk.´

Opening LUSTRUM
Speciaal voor de opening van LUSTRUM treedt blueszangeres Annelies Faber op. De opening van LUSTRUM is op vrijdag 5 januari van 18 tot 21 uur.

Bezoek LUSTRUM in PLAY room
‘LUSTRUM: voorlopig de laatste’ opent op vrijdagavond 5 januari en is gratis te bezoeken tot en met 28 januari. Met werk van o.a.: Airco Caravan, Herman Brood, Laser 3.14, Ré Noo, Erwin Olaf, Iris Poljan, Ralph Posset, Marja van Putten, Annemarie Sybrandy, Mari Terauchi, Hans de Tweede, Lux Vortex, Jasmine de Vries en Greet Weitenberg

Vorige exposities:

Instagram
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien